top of page

Vaat laser

 

Let op! Deze pagina is verplaatst naar onze vernieuwde website. Bezoek de pagina over de vaatlaser op SPROET online. 

 

Middels deze behandelmethode wordt er een gecontroleerd laserlicht op de vaatjes gestraald. Het bloed in de vaatjes zal dit licht absorberen en zo opwarmen tot het vernietigd. 

 

Werking van de laser
Laser heeft als doel chromofoor het in bloedvaten aanwezige hemoglobine. Wanneer de laser haar straling uitstraalt, wordt deze energie als warmte afgegeven aan het hemoglobine, waardoor het vaatje verhit en uiteindelijk vernietigd wordt.  De instelbare laserspot grootte zorgt ervoor dat alleen de te behandelen vaatjes worden behandeld en het omliggende weefsel bespaard blijft.

De behandeluitvoering

Tijdens de behandeling wordt het te behandelen gebied allereerst gedesinfecteerd met alcohol. Vervolgens worden het gebied afgetekend met wit huidpotlood en zullen zowel patiënt als behandelend huid therapeut een veiligheidsbril op zetten welke de ogen beschermd tegen het laserlicht. Wanneer al deze stappen afgerond zijn kan gestart worden met de behandeling. Hierbij worden worden per vaatjes een aantal afzonderlijke laserlicht pulsen na elkaar gegeven. Iedere puls zal voelen als een speldenprikje op de huid. De vaatjes springen weg en/of kleuren wat donkerder. Beide reacties geven aan dat de laserbehandeling aanslaat. Na de behandeling zal de huid worden ingesmeerd met een verkoelende gel. 

Resultaat

Na de eerste behandeling is vaak al een aanzienlijk resultaat zichtbaar. Dit laserresultaat is echter wel afhankelijk van de vaatdikte en de vaatdiepte. Er kan daarom ook niet met 100% zekerheid gegarandeerd worden dat het gewenste resultaat behaald zal worden.  Wanneer het behandeltraject volledig is afgerond wordt geadviseerd om activiteiten te vermijden welke de vorming van nieuwe bloedvaatjes versnellen. Te weten: overmatig zonnen, (overmatig alcohol gebruik) alcoholgebruik en roken.

 

Ervaring

De behandeling kan als gevoelig worden ervaren, dit is mede afhankelijk van de locatie van het behandelgebied, maar ook van uw eigen pijnervaring en uw lichamelijke omstandigheden (bv. uw menstruatie cyclus en uw nachtrust). Normaliter wordt de laserbehandeling gevoeld als elastiekjes die tegen de huid aanslaan of korte speldenprikjes in de huid.  Bij Huidkliniek Utrecht wordt er tijdens de laserbehandeling een luchtkoelingssysteem ingezet wat zorgt voor een lagere pijnsensatie. 

 

Huidreactie

Na de behandeling zullen de behandelde vaatjes, als reactie op de lasertherapie opvallender zichtbaar zijn dan ervoor of juist weg getrokken zijn. Beide reacties zijn een gewenst effect. Ook kunnen er lichte zwellingen ontstaan, voornamelijk wanneer op de kin is behandeld of rondom de ogen en de mond. Ook dit hoort bij de gewenste huidreacties en zal na maximaal 2 dagen weer bijtrekken. 

 

Behandelduur en Frequentie
De behandeling zelf zal ongeveer 15 tot 30 minuten duren. Het aantal behandelingen en de frequentie hierin varieert echter per behandelgebied en per persoon. Gemiddeld zullen er 3 tot 4 behandelingen nodig zijn, met een interval van 4 weken om het gewenste resultaat te behalen. 

 

Risico’s en Complicaties

Heel soms kan er na een behandeling lichte vochtophoping ontstaan (oedeem), kneuzingen en/of korstjes. Deze verschijnselen zullen normaliter binnen een aantal dagen volledig verdwijnen. Ook is er een geringe kans op het ontstaan van blauwe plekken. Ook deze zullen tijdig weg trekken. Met betrekking tot de lange termijn complicaties kunnen er donkere verkleuringen (hyper pigmentatie) ontstaan op de behandelde plekjes, wanneer de nazorg adviezen niet worden opgevolgd.
 

Voorzorg adviezen

Zorg dat u op de dag van behandeling de huiddoorbloeding niet versterkt. Vermijd daarom: alcoholische dranken, sporten, de sauna en peeling of subcremes. Bescherm de huid tevens tegen UV licht, door gebruik te maken van een SPF 30, het liefste 4 weken vóór de behandelafspraak indien dit mogelijk is.

 

Nazorg adviezen

  • Ten minste 2 weken voor en na de behandelingen mag de huid niet worden blootgesteld zonnebank en/of zelf bruinende producten. Wanneer dit advies niet wordt nagestreefd, ontstaat er kans op het ontstaan van een lokale toename – afname van pigment in de huid (hyper – of hypo pigmentatie.

  • Ten minste 4 weken na het behandeltraject wordt er sterk aangeraden om een factor 50 (minimaal factor 30) te gebruiken op het behandelde gebied.

  • Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan.

  • Vermijd het volgende het liefst 48 uur na de behandeling: Sauna, Stoombaden, Sporten. Indien er korstvorming is opgetreden wordt geadviseerd bovenstaande activiteiten pas te doen wanneer deze korstjes verdwenen zijn.

  • Verdere adviezen en tips omtrent de behandeling worden gegeven tijdens de gratis en vrijblijvende intake door de huidtherapeut.

pigmentlaser.PNG

Vasculaire laser

Behandelindicaties

- Cherry angioma

- Couperose

- Rosacea

bottom of page