
Pigmentlaser
Let op! Deze pagina is verplaatst naar onze vernieuwde website. Bezoek de pagina over pigmentlaser op op SPROET online.
bij deze behandelmethode wordt er een gecontroleerd laserlicht op de te behandelen plek gestraald. Door deze straling wordt het pigment op gewarmd en ontstaat er een oppervlakkige, gecontroleerde brandwond. Deze zal er in de loop van tijd afvallen, evenals het pigment.
Werking van een ontharingslaser
Het laserapparaat straal een energie uit, wat zichtbaar wordt in de vorm van een rode laserstraal. Deze energie straling wordt door het pigment in de pigmentcellen geabsorbeerd en zo verhit en vernietigd.
De behandeluitvoering
Tijdens de behandeling worden de pigmentvlekken allereerst gedesinfecteerd met alcohol. Vervolgens worden alle te behandelen laesies afgetekend met een wit potlood, zodat alle plekjes meegenomen worden. Vervolgens zullen zowel patiënt als behandelend huid therapeut een veiligheidsbril op zitten welke de ogen beschermd tegen het laserlicht. Wanneer al deze stappen genomen zijn kan gestart worden met de behandeling. Hierbij worden per behandelgebied een aantal afzonderlijke laserlicht pulsen gegeven, tot de gewenste huidreactie optreedt (het donkerder kleuren van het pigment). Iedere puls zal voelen als een speldenprikje op de huid. Na de behandeling zal de huid worden ingesmeerd met een verkoelende gel.
Resultaat
Na iedere behandeling zal het pigment minder zichtbaar worden. Er kan echter niet gegarandeerd worden dat het pigment volledig zal verdwijnen. Er zijn namelijk een aantal factoren die een rol spelen in het behandelresultaat, te weten: de diepte van het pigment, de kleur van het pigment, de ontstaanswijze, uw huidtypen en het wel of niet opvolgen van de voor -en nazorg adviezen. Na iedere behandeling kan een huidtherapeut naar aanleiding van uw huidreactie inschatten welk resultaat u kan verwachten.
Behandelduur en Frequentie
Het aantal behandelingen en de frequentie hierin is afhankelijk van de diepte van het pigment. Hoe dieper het pigment in de huid ligt, hoe lastiger het is om het te behandelen en hoe meer behandelingen er nodig zijn om het behandeldoel te behalen. Gemiddeld zullen er 1 tot 4 behandelingen nodig zijn. Tussen deze behandelingen zal een interval van ongeveer 4 tot 6 weken worden ingepland, zodat de huid voldoende hersteld is.
Huidreactie
Na de behandeling kan de huid warm aanvoelen en zal het behandelde pigment rood en/of donkerder kleuren. Dit is normaal. In de weken erna zal de huid, en het oppervlakkige pigment, vanzelf afschilferen en zal de normale kleur van de huid weer terug komen.
Voor – en nazorg adviezen
-
Ten minste 6 weken voor en na de behandelingen mag de huid niet worden blootgesteld aan zonlicht, zonnebank en/of zelf bruinende producten. Wanneer dit advies niet wordt nagestreefd, ontstaat er kans op het ontstaan van een lokale toename – afname van pigment in de huid.
-
Ten minste 2 weken na het behandeltraject wordt er sterk aangeraden om een SPF van minimaal 30 te gebruiken op het behandelde gebied.
-
Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten.
-
Vermijd het volgende het liefst 48 uur na de behandeling: Sauna, Stoombaden, Sport, Alcoholische dranken.