top of page

Laser ontharing

Let op! Deze pagina is verplaatst naar onze vernieuwde website. Bezoek de pagina over laserontharing op SPROET online. 

 

Laser ontharing wordt ook definitieve ontharing genoemd. Hierbij worden de haarzakjes middels gecontroleerd laserlicht opgewarmd tot dat deze verbranden. Wanneer deze behandeling meerdere malen herhaald wordt (6 tot 8 keer) zal 80% van de behandelde haren definitief niet meer terug groeien 

 

Werking van een ontharingslaser
Door middel van het laserlicht wordt het pigment in het haarzakje verhit en vernietigd. Omdat de  laser één golflengte uitstraalt, wordt uitsluitend het haarzakje vernietigd en wordt het omliggende weefsel niet aangetast.

Huidtypes

Normaliter kunnen relatief hoge huidtypes, als huidtype III, IV en V, niet behandeld worden door

middel van lasertherapie, omdat dit kans op oppervlakkige verbranding vergroten. Bij deze huid

types worden de vaatjes naar de haren toe behandeld in plaats van het pigment in de haarzakjes. Op die manier wordt de kans op pigmentverschillen verkleind.

 

Behandelduur en Frequentie
Het aantal behandelingen en de frequentie hierin varieert per behandelgebied en per persoon. Gemiddeld zullen er 6 tot 8 behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Tussen deze behandelingen zal een interval van ongeveer 6 weken worden ingepland, zodat er een nieuwe serie haren in de gewenste groeifase zal zitten.  

 

Huidreactie

Na de behandeling kan de huid warm aanvoelen en kan er lichte roodheid en een lichte zwelling rondom de haarfolikkels optreden. Deze reacties zijn gewenst en verdwijnen binnen enkele uren. Dit zal na maximaal 2 dagen weer bijtrekken.  Vervolgens zullen de haartjes twee tot drie weken na de behandeling geleidelijk uitvallen.

 

Ervaring 
De laserbehandeling is niet volledig pijnloos en kan zelfs als zeer gevoelig ervaren worden. Dit verschilt echter per individu en per lichamelijke omstandigheden (bv. Eventuele menstruatie cyclus). Vaak wordt de pijn omschreven als korte speldenprikjes of een elastiekje wat tegen de huid wordt geschoten.

 

Resultaat

Na iedere behandeling zullen er minder haren terug komen. Tevens zijn de haren die wel terug groeien dunner en zwakker. Wanneer het gehele behandeltraject afgelegd is zal er gemiddeld een totale haar reductie van 70% behaald zijn. Echter is er geen garantie dat er in de toekomst helemaal geen haartjes zullen terug groeien. Er kunnen altijd nieuwe haren ontstaan onder invloed van hormonale veranderingen, eventueel door het gebruik van bepaalde medicijnen en door de verschillende haargroeifases waarin de behandelende haren zich in bevinden.  Om het verkregen resultaat te onderhouden zou u gemiddeld één keer per jaar terug kunnen komen voor een onderhoudsbehandeling.

 

Haargroeifases

Onze lichaamsharen bestaan uit verschillende groeifases, namelijk:

  1. De groeifase (anagene fase)
    Ongeveer 90% van al je haar zal zich in deze fase bevinden, waarbij iedere individuele haar 3 tot 5 jaar in deze groeifase zal zitten. Met als uitzondering de wenkbrauwen en wimpers, waarbij deze fase maar hooguit 6 maanden zal duren. zal iedere individuele haar drie tot vijf jaar in deze groeifase blijven.

  2. De overgangsfase (katagene fase)
    Minder dan 1% van alle haren bevinden zich in deze fase. Tijdens deze fase maakt de haarfollikel (haarzakje) zich los van de hypodermis (het deel van de huid, waar de haar de voedingsstoffen vandaan haalt. Deze fase duur 1 tot 2 weken.

  3. De rustfase (telogene fase)
    Ongeveer 10% van alle haren zal zich in deze fase bevinden en duurt tot de vergroeide haar uitvalt. Dit kan ook pas gebeuren wanneer een nieuwe haar de oude haar uit het haarzakje duwt. Deze fase duurt gemiddeld drie tot 6 maanden

 

Een laserbehandeling zal het meest effectief zijn wanneer de haren in de groeifase zitten, omdat de haar dan nog vast zit in de haarwortel. Niet alle haren bevinden zich tegelijkertijd in deze groeifase (anagene fase). Daarom zullen niet alle haren direct na de laserbehandeling weg blijven.   

Voor – en nazorg adviezen

  • Ten minste 6 weken voor en na de behandelingen mag de huid niet worden blootgesteld aan zonlicht, zonnebank en/of zelf bruinende producten. Wanneer dit advies niet wordt nagestreefd, ontstaat er kans op het ontstaan van een lokale toename – afname van pigment in de huid.

  • Stop  minimaal 5 weken vooraf aan de behandeling met het epileren, harsen en/of scheren van de haren. Een haarzakje zonder haar kan namelijk niet behandeld worden.  

  • Ten minste 2 weken na het behandeltraject wordt er sterk aangeraden om een SPF van minimaal 30 te gebruiken op het behandelde gebied.

  • Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan.

  • Vermijd het volgende het liefst 48 uur na de behandeling: Sauna, Stoombaden, Sport, Alcoholische dranken.

  • Verdere adviezen en tips voor het laserontharen worden gegeven tijdens de gratis en vrijblijvende intake door de huidtherapeut.

peel.PNG

Behandelindicaties

Laser ontharing

- Ongewenste haargroei

- Hirsutisme

- Ingegroeide haren

bottom of page