
Chemische peeling
Let op! Deze pagina is verplaatst naar onze vernieuwde website. Bezoek de pagina over Chemische peeling op SPROET online.
Een chemische peeling is een zuur die als het waren de bovenste huidlaag verwijdert. Hierdoor worden dode huidcellen van de huid verwijdert en komt het herstelproces van de huid versneld op gang. Met als gevolg nieuwe huidvorming.
Soorten peelings
Er zijn verschillende soorten peelings. Deze kunnen grofweg worden ingedeeld naar oppervlakkig, midden diep en diep.
1. Oppervlakkige peelings
Met deze peelings wordt afschilvering en weefselsterfte van de hoornlaag bewerkstelligt. Enkele voorbeelden van oppervlakkige peelings zijn: TCA 10-20%, Jessnerse solutie, glycolzuur 40-70% of salicylzuur. Deze peelings zijn geschikt voor:
-
Fijne rimpeltjes Glogau I
-
Post-inflammatoire hyperpigmentatie
-
Acne
-
Acne littekens, mits atrofisch
-
Melasma, epidermaal
-
Pseudofolliculitus barbae
-
Kleurverschillen
2. Midden-diepe peelings
Met deze peelings wordt destructie tot de diepere huid bewerkstelligt. Voorbeelden van midden diepe peelings zijn: 35% TCA met Jessnerse-solutie of met 70% glycolzuur, 88% fenol peeling zonder occlusie en 50% TCA/ Deze peeling is geschikt voor:
-
Licht tot matige zonbeschadiging, Glogau II en III
-
Actinische kerastosen
-
Melasma, dermaal
-
Atrofische acne littekens
3. Diepe peelings
Deze worden niet door een huidtherapeut toegepast.
Behandeluitvoering
Allereerst wordt de huid gereinigd, zodat het huidoppervlakte schoon is en de peeling zo dieper in de huid kan doordringen. Vervolgens worden eventueel aanwezige onzuiverheden uit gereinigd. Dit is geheel afhankelijk van het voor u opgestelde behandelplan die de behandelend therapeut voor u heeft opgesteld. Hierna wordt de peeling aangebracht. Hoelang de peeling op de huid wordt laten zitten is afhankelijk van de gegeven peeling en uw huidreactie. Over het algemeen wordt de behandeling beschreven als een branderig en geïrriteerd gevoel aan de huid. Sommige beschrijven het als het gevoel van brandnetels tegen de huid. Al deze gevoelswaarnemingen kunnen worden verzwakt door middel van een waaier.
Contra-indicaties peeling
Een peeling mag niet gegeven worden wanneer sprake is van één of meer van onderstaande begrippen:
-
Koortslip
-
Actief eczeem
-
Zongebruinde huid
-
Isotretinoïne (Roaccutane) korter dan een jaar geleden gebruikt
-
Huidkanker
Huidreactie
Hoe de huid reageert is afhankelijk van uw huidtype en de soort peeling is gegeven. Over het algemeen is het zo dat hoe dieper de inwerk diepte van de peeling is, hoe heftiger de huid zal reageren.
-
Roodheid: duidt op een reactie van de oppervlakkige (epidermale) huidlaag waarbij de doorbloeding is bereikt.
-
Grijs/witte plekjes: is een oppervlakkige (epidermale) huidreactie, ook wel epidermolyse genoemd. Deze reactie duidt aan dat de verbinding tussen de huidcellen, die normaliter verbonden zijn, nu is verbroken.
-
Ijsachtige witte kleur: duidt op een reactie in de lederhuid (dermale reactie). Dit wil je vooral bereiken bij het behandelen van littekentjes.
-
Schilfering: De dode huidcellen zullen van de huid gaan afschilferen.
Behandelduur en Frequentie
Afhankelijk van het te behandelen oppervlakkte, en de soort peeling die gegeven gaat worden, zullen er gemiddeld drie tot zes behandelingen nodig zijn om het gewenste resultaat te behalen. Iedere behandeling zal ongeveer 30 tot 60 minuten in beslag nemen, met een interval van 1 tot 4 weken tussen iedere behandeling.
Risico’s en Complicaties
Een chemische peeling is een veilige behandelingsmethode, mits het door ene professioneel therapeut uitgevoerd wordt. Echter zijn er altijd risico’s en complicaties aan verbonden, te weten:
-
Branderig gevoel: De huid kan na de behandeling nog branderig en geiiriteerd aanvoelen. U kunt de huid eventueel nog koelen met een koude doek.
-
Zwelling: De huid kan na de behandeling licht opzwellen. Dit zal echter in een aantal dagen weer verdwenen zijn.
-
Blaar- en korstvorming: Er kunnen blaren en korstjes ontstaan, omdat de huid oppervlakkig verwond is. Belangrijk is om hier niet aan te zitten en te wachten tot de huid vanuit haar zelf zal genezen.
-
Hyperpigmentatie: wanneer de huid niet goed beschermd wordt tegen de zon kunnen er pigmentverschuivingen optreden. U bent hier dus grotendeels zelf verantwoordelijk voor.
-
Allergische reactie: U huid kunt allergisch reageren wanneer u een allergie voor de bestanddelen van de peeling heeft. Dit is echter een zeer zeldzame complicatie.
Resultaat
Wanneer het behandeltraject afgesloten is zal de huid er egaler, frisser en stralender uit zien. Ook zal de huid meer vocht vasthouden en gladder aanvoelen. Daarnaast wordt de kans op verstoppingen verkleind, omdat de dode huidcellen van de huid verwijdert zijn. Verder kunnen kleine lijntjes minder zichtbaar worden.
Nazorg adviezen
-
Gedurende het behandeltraject en ten minste 6 weken na het behandeltraject wordt er sterk aangeraden om een factor 50 (minimaal factor 30) te gebruiken op het behandelde gebied.
-
Eventuele korstjes die ontstaan zijn door de behandeling moeten met rust worden gelaten. Wanneer er wel aan de korstjes gekrabd wordt, kunnen er pigmentverschuivingen ontstaan. Indien de korstjes jeuken kunt u er een zalf of crème opsmeren.
-
Smeer geen irriterende cosmetica stoffen op de huid. Vraag uw behandel therapeut om eventueel advies hierover.
-
Verschoon uw kussen hoes de nacht na de behandeling, zodat uw huid aan een schoon kussen wordt blootgesteld.
-
Zit niet teveel met uw handen aan de huid. De huid is namelijk oppervlakkig verwond, en kan daarom snel vervuild worden.
-
Verdere adviezen en tips omtrent de behandeling worden gegeven tijdens de gratis en vrijblijvende intake door de huidtherapeut.