top of page

Atopisch eczeem

Bij deze huidklacht staat een rode huid met schilfering, blaasjes, blaren en jeuk op de voorgrond.


Deze vorm van eczeem, ook wel atopisch eczeem genoemd, komt zeer frequent voor. Al op  jonge leeftijd (2 tot 6 maanden na geboorte) treden de klachten op.  het eczeem kenmerkt zich door roodheid (erytheem), blaasjes (vesikels), schilfering,  met vocht gevulde pukkels (oedeemateuze papels) en erg overheersende jeuk. Vaak is het eczeem eerst aanwezig op het gezicht, waarbij de huid rondom neus en mond bespaard blijft. Na het gezicht verspreid het eczeem zich verder over het lichaam. Naarmate de leeftijd strekt verandert het klinisch beeld in grotere en hardere pukkeltjes, ten gevolge van het voortdurend openkrabben. Andere kenmerken van constitutioneel eczeem zijn dat mensen vaak ook kampen met een bleek gezicht gepaard met donker gekleurde wallen.  Wanneer er een kras op de huid wordt gezet zal er geen rode maar witte streep ontstaan. 

Mensen met constitutioneel eczeem zijn tevens gevoelig voor het ontwikkelen van contact eczeem, zowel ten gevolge van allergische (huisstofmijt, dierlijke producten, pollen) als niet allergische omgevingsfactoren (voorbeelden: zeep, afwasmiddel, zweet, wol).  Naast constitutioneel eczeem kampen mensen vaak met hooikoorts. 

Wanneer er plotseling blaar vorming optreedt kan dit duidde op een infectie met een bacterie of het herpus virus. Besmetting met het herpes virus kan het eczeem in zeer korte tijd ernstige erupties tot stand brengen (eczema herpeticum). 


Wat kan je zelf aan de huidklacht doen?

Het eczeem is chronisch en kan dus niet volledig behandeld worden. Wel kunnen de symptomen vermindert worden. Onder anderen door triggers te vermijden, als: contact met schoonmaakmiddelen, het dragen van wollen kleding, blootstelling aan hele koud of hele warme lucht, langdurig badderen. Daarnaast kan het twee keer per dag insmeren van de huid met een vettige crème/zalf uitkomst bieden. Voorbeelden:

  • Vaselinelanette crème FNA

  • Vaselnecetomacrogol-crème FNA

  • Lanettezalf FNA.


Daarnaast zijn er cosmetica producten met daarin kalmerende en ontstekingsremmende ingrediënten aanbevolen. Benieuwd welke producten je dan het beste kan aanschaffen? Klik dan hier voor een productadvies op maat!


Wat kan een professioneel voor je betekenen?

Een dermatoloog kan medicatie voorschrijven, te weten: dermacorticosteroïden, calcineurine remmers, teer preparaten). Daarnaast kan lichttherapie mogelijk uitkomst bieden.

  • Uv-B licht: Zonlicht bestaat uit zowel Uv-A als Uv-B licht. Deze laatste straling wordt ingezet tegen huidaandoeningen als eczeem, psoriasis en/of jeuk, omdat het een gunstig effect heeft op de huidproblemen. Een zonnebank bevat alleen Uv-A en is daarom niet effectief!

Lees hier meer over lichttherapie.

  • PUVA: Wanneer het Uv-B licht geen, of niet genoeg, effect geeft kan de arts overwegen om met PUVA therapie te starten. Hierbij wordt UV-A licht gecombineerd met psoraleen. Psoraleen is een medicijn dat de huid eerst gevoelig maakt voor UV-A licht.

Lees hier meer over PUVA-therapie


Deze huidklacht is geen indicatie voor huidtherapie.



Opmerkingen


bottom of page