Café au lait
- Luus van Eck
- 10 jul 2019
- 2 minuten om te lezen
Hierbij is er sprake van licht verkleurde plek die veel doet lijken op een koffie vlek.

De naam beschrijft het klinisch beeld van deze macula: een licht tot donkerbruin gepigmenteerde macula (vlek) met een ovale - ronde vorm die lijkt op een 'koffie vlek'. Deze macula zijn aangeboren, maar vallen kort na de geboorte nog niet tot weinig op. Rond de leeftijd van twee jaar wordt de macula donkerder en groter, waardoor het zichtbaar zal worden. De macula ontstaat door een verhoogde melanine productie (pigment).
Wat kun je zelf eraan doen?
Café au lait is goedaardig, maar kan ook een teken zijn van een zenuwafwijking. Een symptoom van een zenuwafwijking kan zijn wanneer er tenminste zes café au lait vlekken aanwezig zijn met een grote van 0.5 cm (kinderen) of 1.5 (pubers). Wanneer er sprake is van zes of meer café au lait vlekken betekent dit echter niet meteen dat er sprake is van neurofibromatose. Daarvoor moeten er ook nog andere kenmerken aanwezig zijn zoals bijvoorbeeld sproeten in de oksels of liezen (axillary freckling), of vlekjes in de ogen op de iris (Lisch noduli). Om dit te kunnen beoordelen dienen kinderen te worden doorverwezen naar een dermatoloog.
Wat kan een professioneel voor je betekenen? Wwanneer de clek als cosmetisch storend wordt gezien kan een huidtherapeut het pigment behandelen middels:
Pigmentlaser: Hierbij wordt de plek en/of plekken door middel van laserlicht opgewarmd en oppervlakkig verbrandt.
Lees hier meer over lasertherapie
Let op: Het lukt niet altijd om de plek voldoende op te bleken om een goed cosmetisch effect te krijgen. Daarnaast kan het terug keren van de pigmentatie voorkomen. Een enkele keer kan de plek zelfs donkerder worden van een laserbehandeling. Globaal gezien lukt het bij 1/3 van de behandelde patiënten effectief, bij 1/3 komt de plek toch weer terug en bij 1/3 wordt de plek erger. Daarom wordt vooraf aan de behandeling een proefpuls gezet om zo het behandeleffect te bepalen.
Een veiligere optie is:
Camouflagetherapie: Hierbij maakt de huidtherapeut een camouflerende, watervaste crème, die precies de kleur van uw huid zal hebben.
Lees hier meer over camouflagetherapie
Wordt deze behandeling vergoed door mijn zorgverzekeraar?
De kosten van de behandeling worden soms vergoed, afhankelijk van de voorwaarden van uw ziektekostenverzekering.
Comments