Heamgioma
- Luus van Eck
- 8 jul 2019
- 1 minuten om te lezen
Bij deze huidklacht is er sprake van donker gepigmenteerde vlekken, met een grillige vorm.

Een heamgioom is een goedaardige tumor van de huid, welke uitgaat van de endotheelcellen. De ontstaanswijze ervan is onbekend, maar het worden vaak op kinderleeftijd gezien. Het heamgioom uit zich klinisch op drie verschillende manieren, afhankelijk van de diepte:
Oppervlakkig heamgioom: Vuurrood van kleur, scherpe begrenzing, rond/ovaal/koepelvormig van vorm, die zacht aanvoelt.
Diepe heamgioom: Blauw van kleur, iets doorschijnend, rond van vorm, die zacht aanvoelt. Deze vorm kan zich hervullen bij druk, waardoor het kan veranderen van kleur.
Oppervlakkig en diep heamgioom: Heeft van zowel de oppervlakkige als diepe vorm kenmerken.
Wat kun je zelf aan de huidklacht doen?
Je kan zelf niets aan de huidklacht doen.
Wat kan een professioneel voor je betekenen?
Heamgiomen zitten vaak op de huid. Echter kunnen ze ook op organen zitten, zoals lever, longen of de darmen. Wanneer iemand meer dan vijf heamgiomen op de huid heeft is de kans aanwezig dat deze ook op de organen zitten. In dat geval is het verstandig om een echo van de buik te laten maken.
Heamogiomen genezen vaak vanzelf. Indien deze groeit, is controle gewenst. Wanneer de heamogioom echter voor problemen zorgt, of dreigt te gaan zorgen, kan therapie overwogen worden. Een huidtherapeute kan hierin uitkomst bieden middels:
Cryotherapie: Bij deze therapie wordt het weefsel, in dit geval de heamgioom, blootgesteld aan extreme kou. Met als doel de bloedvaten te vernauwen.
Lees meer over cryotherapie
Lasertherapie: Hierbij worden de zichtbare vaatjes met gecontroleerd laserlicht dicht gebrand. Vervolgens zal het lichaam deze vaatjes zelf opruimen.
Lees meer over lasertherapie
Comments