Psoriasis
- Luus van Eck
- 5 jul 2019
- 3 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 jul 2020
Let op! Deze pagina is verplaatst naar onze vernieuwde website. Bezoek de pagina over psoriasis op SPROET online.
Bij deze huidklacht staan roodheid, schilfers, en jeuk op de voorgrond.

De aandoening is chronisch en wordt vooral gezien op het hoofd, de ellebogen, de knieën, de onderrug en/of handen en voeten. Je ziet rode plekken op de huid die zich kenmerken met een scherpe begrenzing en wit zilveren huidschilfers erop. Oorzaken van psoriasis kunnen zijn:
Invloed van je omgeving: luchtvochtigheid, droogte.
Erfelijke belasting
Huidbeschadiging
Infecties
Hormonale veranderingen
Medicatie (Lithium, Interferon, Bétablokkers, Terbinafine, Antimalira tabletten, NSAID's en stoppen met corticosteroïden).
Wat kan je zelf aan de huidklacht doen?
Psoriasis is heel vervelend, en tegelijkertijd helaas lastig te bestrijden. Wel kun jezelf een aantal dingen doen om de klachten te verminderen, waaronder:
Levensstijl: Het is belangrijk om een gezond BMI te waarborgen. Beweeg bij psoriasis dus voldoende en eet gezond. Tevens is het van belang om (indien sprake) een hoog cholesterol en/of tekort aan Vit D aanpakken.
Voeding: Mensen met psoriasis dienen gluten, rood vlees en koffie te vermijden, omdat dit ..
Douchen: Dep de huid na het douchen droog in plaats van droog wrijven. Het wrijven kan de huid nog meer beschadigen. Ook is het belangrijk dat er geen zeep wordt gebruikt op de psoriasis plekken. Dit droogt de huid erg uit. Gebruik liever plantaardige oliën. Olijfolie is hiervoor een goed alternatief. Ook dienen peelings, scrubs en scrub handschoenen vermeden te worden. Dit kan de psoriasis klachten namelijk doen verergeren.
Kleding: Ook je kleding kan van invloed zijn op de psoriasis klachten. Het is belangrijk om katoenen kleding te dragen, omdat de stof katoen zorgt voor minder transpiratie dan synthetische kleding.
Omgeving: De juiste luchtvochtigheid van je huis is belangrijk wanneer je met psorisasis klachten kampt. Wanneer de kachel aan gaat wordt de lucht in je huis vaak automatisch droog. Deze droogte zorgt weer voor jeuk en het uitdrogen van de huid. Probeer dit te vermijden.
Hoofdhuid: Bij veel mensen zit psoriasis ook op de hoofdhuid. Dit wordt vaak in de war gebracht met roos. Wanneer psoriasis ook op het behaarde hoofd zit kan Cetiol V met salicylzuur 5-10% mogelijk helpen.
Wat kan een professioneel voor je betekenen?
Een dermatoloog kan lokale en/of systematisch therapie voorschrijven. Tevens kan een dermatologische behandeling uitkomsten bieden:
Corticosteroïden: Dit zijn hormoonzalven die op de aangedane huid worden aangebracht en daar een ontstekingsremmende werking uitoefenen. Het brengt de huid tot rust en verminderd zichtbare ontstekingsverschijnselen als: roodheid, schilfering en warmte. Een voorbeeld stappenplan van hormoonzalven bij psoriasis kan zijn: Stap 1. Clobbetason of triamcinolonacetonide. Stap 2. Wanneer deze zalven niet of onvoldoende effect geven kan worden overgegaan op een sterkere concentratie hormoonzalf. Stap 3. Wanneer ook deze zalven niet het gewenste resultaat geven kan een combinatie van zalven helpen. Een voorbeeld is een combinatie van Calcipotriol en Betamethason wat wordt verkocht onder de naam Enstilar.
Vitamine D stoffen: Voorbeelden zijn Calcipotriol en Calcitriol.
Combinatie preparaten: Voorbeelden zijn: Covobet gel of tabelletten, Methotrexaat, Ciclosporine (ernstige psoriasis), Acitretin (Vit A).
Famaarzuur
Apremilast
Het is aan te raden om naast deze preparaten ook een vette zalf of olie te gebruiken, zodat de schilfers gemakkelijker loslaten en de stoffen beter in de huid kunnen trekken. Dit product kan je zo vaak als je wilt opsmeren, omdat het geen medicamenteuze ingrediënten bevat. Een paar voorbeelden van zalven zijn:
Daarnaast kan lichttherapie mogelijk uitkomst bieden.
Uv-B licht: Zonlicht bestaat uit zowel Uv-A als Uv-B licht. Deze laatste straling wordt ingezet tegen huidaandoeningen als eczeem, psoriasis en/of jeuk, omdat het een gunstig effect heeft op de huidproblemen. Een zonnebank bevat alleen Uv-A en is daarom niet effectief!
Lees hier meer over lichttherapie.
PUVA: Wanneer het Uv-B licht geen, of niet genoeg, effect geeft kan de arts overwegen om met PUVA therapie te starten. Hierbij wordt UV-A licht gecombineerd met psoraleen. Psoraleen is een medicijn dat de huid eerst gevoelig maakt voor UV-A licht.
Lees hier meer over PUVA-therapie
Deze huidklacht is geen indicatie voor huidtherapie.
Comentários