Acne vulgaris
- Luus van Eck
- 2 jul 2019
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 15 jul 2020
Let op! Deze pagina is verplaatst naar onze vernieuwde website. Bezoek de pagina over acne vulgaris op SPROET online.
Hierbij is er sprake van mee-eters, puistjes en/of pukkeltjes. Dit kan gelokaliseerd zitten op het gezicht, de rug en de borst.

Acne erupties gaan altijd uit van de talgklier follikels. In de puberteit neemt de talgproductie, door een stijging van mannelijke hormonen, toe. De toenemende talgproductie, samenklontering van talg en stagnatie van afgeschilferde huidcellen, leidt tot acne. Er zijn grofweg drie acne gradaties:
1. Acne comedonica: comedonen staan op de voorgrond. 2. Acne papulopustulosa: ontstekingen (puistjes) staan op de voorgrond. 3. Acne conglobata: abcessen, cysten, gangen, fistels en littekenvorming staan op de voorgrond.
Wanneer een verstopping van de talgklier (witte mee-eter) in aanraking komt met lucht, oxideert het talg en ontstaat er een zwarte mee eter. Als er hierna geen ontstekingen optreden wordt dit klinische beeld 'acne comedonica' genoemd. (acne gradatie 1). Dit ziektebeeld komt klinisch overeen met 'acne venenata'. Hierbij worden ook vooral comedonen gezien, alleen zijn deze het gevolg van expositie aan teer, mineralen oliën en/of vetten. Wanneer mee-eters veranderen in ontstekingen (pukkeltjes, puistjes) wordt gesproken van acne papulopustulosa (gradatie 2). Deze ontstekingen ontstaan doordat het P. acnes bacterie de follikelwand beschadigd en ontstekingscellen aantrekt. Wanneer de druk van het talg en de verstopte huidcellen te hoog wordt, treedt de gehele inhoud het omliggende huid weefsel in en ontstaat er een ontsteking. Wanneer er naast comedonen, papels en pustels, ook nog noduli (grote bulten) en/of cysten optreden spreekt men van 'acne conglobata' (gradatie 3). Als er een acute verergering van de acne vulgaris optreedt die gepaard gaat met ernstig koorts , spierpijn en/of gewrichtspijn wordt dit acne fullimans genoemd.
Wat kun je zelf eraan doen?
Er zijn meerdere mogelijkheden. Algemene adviezen zijn: douche niet te vaak en niet te heet, wrijf de huid niet droog maar dep het af, verwissel je hoeslaken regelmatig, vermijdt zepen, uitdrogende cremés en make-up producten. Voeding heeft geen bewezen invloed. Tevens is het erg van belang om de juiste huidverzorgingsproducten te gebruiken. Weet je zelf niet goed of jouw producten goed bij je huid passen en/of zou je graag advies willen over de aanschaf van nieuwe, effectieve, producten? Klik dan hier!
Wat kan een professioneel voor je betekenen? Zowel huidtherapeute als dermatoloog kunnen uitkomst bieden.
Afhankelijk van jouw acne beeld kan een dermatoloog/huisarts je op de volgende manier helpen:
Met name last van mee-eters: Allereerst kan benzoylperoxide worden aangeschaft. Als dit niet voldoende helpt kunnen lokale vitamine A preparaten geprobeerd worden. Eventueel in combinatie met benzoylperoxide. Indien dit te veel irriteert is 20% azaleïnezuur ook nog een goede optie. Ook fruitzuren kunnen uitkomst bieden. Indien de comedonen dusdanig ernstig zijn kan de huisarts bezocht worden voor isotretinoïne (roacuttane) of de Diane-35 anti-conceptie pil.
Met name last van puistjes en pukkeltjes: Naast een van bovengenoemde producten kan een huisarts een lokale antibiotica (erythromycine of clindamycine) of systemisch antibiotica (minocycline, tetracycline, doxycycline, erythromycine of claritromycine) voor langere tijd uitschrijven. In ernstige gevallen Isotretinoïne.
Daarnaast kan een huidtherapeut uitkomst bieden middels de volgende twee huidtherapeutische behandelingsmogelijkheden:
Uit reinigen van de laesies: Middels een naaldje worden de laesies ingeprikt en vervolgens met gepaste druk geledigd.
Chemische peeling: Hierbij wordt er een zuur aangebracht op de huid, waardoor er een gecontroleerde verbranding van de bovenste huidlaag ontstaat.
Lees meer over acnetherapie
Comments