top of page

Verruca seboroicca

Bijgewerkt op: 10 jul 2019

Bij deze huidklacht is er sprake van ruw aanvoelende bruine plekjes.

Deze goedaardige tumoren bestaan uit keratinocyten (huidcellen) van de bovenste huidlaag en worden ook wel ouderdomswatten genoemd. Klinisch is deze huidafwijking zichtbaar als rond - ovaal gevormde wratachtige plekjes met een bruine tot zwarte kleur. Met het blote oog lijkt het alsof de plekken op de huid liggen, maar dit is niet het geval. De verruca typeert zich door kleine witte puntjes (pseudocyten) en donker gekleurde puntjes (hoornpluggen) in de 'wrat'. Dit is voornamelijk goed zichtbaar met een dermatoscoop. Verruca seborrhoica lokaliseert zich voornamelijk op het bovenste gedeelte van de romp, het gezicht en de handruggen.


De oorzaak is onbekend. Wel komen de ouderdomswatten vaker voor bij mensen die veel zijn blootgesteld aan de zon. Ook kan de huidafwijking worden overgeërfd. Een variant van de ouderdom wratjes zijn Dermatosis papulose nigra. Deze wratjes worden gezien bij mensen met een donker huidtype. De plekjes zijn tevens donkerder en kleiner van kleur.



Wat kun je zelf aan de huidklacht doen?

Je kan helaas zelf niets aan de huidklacht doen.


Wat kan een professioneel voor je betekenen?

De papeltjes zijn goedaardig, maar kunnen als cosmetisch storend worden ervaren, wanneer dit het geval is kan overwogen worden om een huidtherapeut of dermatoloog te bezoeken. De eerste voorkeur gaat uit naar een dermatologische behandeling:

  • Curretage: Allereerst wordt de huid verdofd en vervolgens wordt de laesie met een scherpe 'lepel' of ringcurrete van de huid geschraapt. Hierna ontstaat een schaafwond, welke vanzelf zal genezen.

Een huidtherapeut kan bezocht worden voor de volgende behandeling opties:

  • Elektrocoagulatie: Bij deze therapie wordt het weefsel, in dit geval de wratjes, blootgesteld aan extreme warmte, met als doel het verbranden van het weefsel.

Lees meer over Elektrocoagulatie

  • Cryotherapie: Bij deze therapie wordt het weefsel, in dit geval de wratjes, blootgesteld aan extreme kou. Met als doel het weefsel te bevriezen, waardoor het zal afsterven.

Lees meer over Cryotherapie


  • Pigmentlaser: Bij deze therapie wordt de pigmentvlek met laserlicht verhit en zo verbrandt.

Lees meer over lasertherapie

Comentários


bottom of page